fb twitter in google youtube

Κάλυψη βραχυκυκλώματος μηχανών – συσκευών - εγκαταστάσεων

Δείγμα όρου βραχυκυκλώματος

(…….συμφωνείται ότι, σύμφωνα με τους όρους (ειδικούς-γενικούς) , εξαιρέσεις, διατάξεις και ειδικότερες συμφωνίες αλλά και κατά παρέκκλιση παντός αντιθέτου όρου του παρόντος ασφαλιστηρίου,  το παρόν  επεκτείνεται κατόπιν έκδοσης σχετικής πρόσθετης πράξης και καλύπτει τον ασφαλισμένο κίνδυνο για ζημία σε κάθε είδους μηχανές, συσκευές, εγκαταστάσεις κλπ που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, από ζημίες που προκλήθηκαν από Εστία Φωτιάς, που δημιουργήθηκε στο ασφαλισμένο αντικείμενο και η οποία αποδεδειγμένα προήλθε από υπερφόρτωση, υπέρταση, βραχυκύκλωμα, σχηματισμό τόξου, διαφυγή ηλεκτρικού ρεύματος, υπερθέρμανση……)



Δείγμα ζημίας σε τμήμα ψυκτικού μηχανήματος (συμπιεστής).

Δείγμα ζημίας σε τμήμα ψυκτικού μηχανήματος (συμπιεστής)



Σύνοψη

Γενικά το ψυκτικό μέσο έχει την ιδιότητα να «βράζει» σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από ότι το νερό. Το ψυκτικό υγρό που συνήθως χρησιμοποιείται, «βράζει» στους 5 - 10ºC ενώ το νερό βράζει στους 100ºC.

Ο βασικός ψυκτικός κύκλος συμβαίνει ως εξής:

Το ψυκτικό μέσο ως υγρό «στραγγαλίζεται» και εκτονώνεται φτάνοντας σε θερμοκρασία χαμηλότερη του περιβάλλοντος που θα βρεθεί (ως περιβάλλον φανταστείτε το εσωτερικό ενός ψυγείου). Έτσι απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον αυτό (δηλαδή από το εσωτερικό του ψυγείου) αλλάζοντας την κατάσταση του από υγρό σε αέριο. Το δε περιβάλλον (δηλαδή το εσωτερικό του ψυγείου) πλέον έχει ψυχθεί. Κατόπιν όντας αέριο, συμπιέζεται, αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του ακόμα πιο ψηλά (40ºC-50ºC), από τη θερμοκρασία εκείνη που άντλησε από το εσωτερικό χώρο του ψυγείου. Μετά το ψυκτικό μέσο συμπυκνώνεται σε οφιώδεις σωλήνες ή πτερύγια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο  και έτσι αποβάλλει την θερμότητα που είχε αποκτήσει στον εξωτερικό χώρο με την βοήθεια του αέρα που διαπερνά τα πτερύγια-σωλήνες, ο οποίος τυγχάνει χαμηλότερης θερμοκρασίας (πχ 10ºC-15ºC) αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του εξωτερικού πλέον χώρου, αλλάζοντας ταυτόχρονα την κατάσταση του από αέριο σε υγρό. Τελικά το ψυκτικό μέσο ξαναπερνάει μέσα από μια βαλβίδα εκτόνωσης, όπου «στραγγαλίζεται ξανά» και εκτονώνεται ξανά φτάνοντας σε θερμοκρασία χαμηλότερη του περιβάλλοντος που θα βρεθεί (ως περιβάλλον φανταστείτε πάλι το εσωτερικό ενός ψυγείου), ώστε να ξαναρχίσει ο κύκλος από την αρχή.

Αν στο παραπάνω μηχανισμό εισέλθει αέρας (δηλαδή υγρασία) τότε μέσα στην ψυκτική μηχανή θα δημιουργηθεί παγοφραγμός καθότι το ψυκτικό μέσο στην προσπάθεια να αεριοποιηθεί αντλεί θερμότητα και αναπτύσσει χαμηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυκτικού μηχανήματος (κάτω από το μηδέν). Όταν αναπτυχθεί παγοφραγμός ο κύκλος ψύξης σταματά και η ψυκτική μηχανή δεν λειτουργεί. 

Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για την λειτουργία της ψυκτικής μηχανής είναι η απουσία αέρα, ο οποίος αρχικά αντλείται από το μηχάνημα με αντλία κενού. Το ψυκτικό μηχάνημα κατόπιν γεμίζει με ψυκτικό μέσο. Επικουρικά δε λειτουργεί το φίλτρο υγρασίας του ψυκτικού μηχανήματος.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν δύναται να αναπτυχθούν ζημίες από Εστία Φωτιάς στο παραπάνω τμήμα του ψυκτικού μηχανήματος  αφού αέρας δεν υπάρχει μέσα σε αυτό. Συνεπώς ζημίες που αφορούν στην παραπάνω περίπτωση εξαιρούνται του συγκεκριμένου όρου βραχυκυκλώματος ως αυτός περιγράφεται παραπάνω.

Για να κάνετε κάποιο σχόλιο πρέπει πρώτα να έχετε εγγραφεί